Financiële situatie

Het beheersen van financiële risico’s is van groot belang voor pensioenfondsen. Er zijn strenge wettelijke regels voor het veilig omgaan met pensioengelden. De Nederlandsche Bank houdt toezicht op de pensioenfondsen.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft aan hoe financieel gezond het pensioenfonds is. Het is de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen van het pensioenfonds. Is de dekkingsgraad 100%? Dan heeft het pensioenfonds precies genoeg geld (vermogen) om alle pensioenen nu en straks te betalen (verplichtingen).

Bij welke dekkingsgraad is het pensioenfonds financieel gezond?

Een pensioenfonds heeft ook een buffer nodig om tegenvallers op te vangen. Daarom is er een dekkingsgraad nodig van minimaal 104,2%. Is de dekkingsgraad van het pensioenfonds hoog genoeg, dan is het pensioenfonds financieel gezond. Maar is de dekkingsgraad te laag, dan heeft het pensioenfonds een dekkingstekort of reservetekort. Om een tekort te boven te komen, is een herstelplan nodig.

Herstelplan nodig?
Dekkingsgraad lager dan 104,2% Dekkingstekort Tekort moet binnen 5 jaar op peil zijn, herstelplan nodig, geen verhoging pensioen
Dekkingsgraad hoger dan 104,2% en lager dan ongeveer 124,0% Reservetekort Tekort moet binnen 15 jaar op peil zijn, herstelplan nodig
Dekkingsgraad hoger dan ongeveer 124,0% Voldoende vermogen Financieel gezond, geen herstelplan nodig

Crisisplan

Vanaf 1 mei 2012 moet elk pensioenfonds beschikken over een financieel crisisplan. Daarin staat wanneer er sprake is van een crisissituatie. En hoe er omgegaan kan worden met een crisissituatie. Het bestuur van een pensioenfonds stelt dit crisisplan vooraf op. Dus ook als er nog geen sprake is van een reservetekort of dekkingstekort.

In het financieel crisisplan beschrijft het bestuur maatregelen. Deze maatregelen kan het pensioenfonds op korte termijn inzetten als de dekkingsgraad op kritische waarden zit, of zeer snel daalt richting kritische waarden, waardoor het realiseren van de doelstelling van het pensioenfonds in gevaar komt.

Het crisisplan geeft dus een beschrijving van de mogelijke maatregelen die het bestuur kan inzetten. Het bestuur houdt de mogelijkheid om andere maatregelen dan benoemd in het crisisplan, of een combinatie van maatregelen, in te zetten wanneer zij van mening zijn dat dit beter past.

Het financieel crisisplan is opgenomen in de ABTN van Pensioenfonds Waterbouw. Dit plan is door het bestuur vastgesteld. U kunt het crisisplan hier downloaden.

Iedere maand publiceren we op deze website een nieuwsbericht over de actuele financiële situatie van het pensioenfonds.

Heeft u vragen over actuele ontwikkelingen of wenst u meer informatie, neem dan contact met ons op